Pennan och jag från start

Jag har så länge jag kan minnas älskat att rita. Färg och form och inredning har alltid och ligger fortfarande nära mitt hjärta. Bild var alltid det roligaste ämnet och hemma bläddrades det febrilt av små händer i varje ny IKEAkatalog som efter lång väntan äntligen damp ner på hallmattan.

Jag är född i Göteborg, uppvuxen i Stockholm och Jönköping, studerat i Linköping och Göteborg. Bor idag i Jönköping. Jag har efter Designhögskolan främst jobbat med produktdesign och ritningar, men även endel med inredning och dekoration.

Först alla studieår...

Jag började med att läsa Reklam & Dekoration på Per Brahe gymnasiet i Jönköping. En yrkesutbildning inom Visual Merchandising.

Sen vidare till Liljeholmens Folkhögskola i Linköping där jag först gick Medialinjen och sedan Bildlinjen. Det var där jag kom på vad jag ville bli ungefär.

Jag kom in på HDK, Högskolan för Design & Konsthantverk i Göteborg. Där tog jag min examen i Produktdesign, Master of Fine Arts and Design.

...sen har jag jobbat mycket och litet, stort och smått

Efter examen har jag jobbat med designuppdrag för olika företag inom textil, tapet, keramik och glas. Formgivning, mönsterdesign, färgsättning och kollektionsarbete.
Jag har samarbetat med Borås Wäfveri, IKEA, Hemtex och almedahls, Boråstapeter, ecotapeter, MIQUE of Sweden, Trendgrossisten och Pottery Company. Finns mer om det under ”Produktdesign”.

Jag har under flera år jobbat med framtagning av produktionsritningar för företag inom keramikindustrin. Även stöttat dem i kollektionstänkande, färgsättning och produktutveckling. Ritningsarbete har jag också gjort för Västanhem Mäkleri & Interiör i Jönköping, där jag ansvarade för planritningar och illustrationer en tid. Se några glimtar av dessa uppdrag under ”Ritningar”.

Inredning och dekoration

ligger som sagt nära mitt hjärta och det har varit en glädje att få jobba även med det. Lite om dessa uppdrag finns under kapitlet med samma namn.

Stolt och glad

Under studietiden blev jag tilldelad ett arbetsstipendium av IKEA. Under ett halvår jobbade jag på designavdelningen i Älmhult med formgivning av produkter inom olika affärsområden. Härlig tid! Dels för att jag fick möjlighet att arbeta med mycket koordinerade arbetsuppgifter inom flera olika affärsområden, dels för att det både var ett nära samarbete med kollegor och att det även fanns möjlighet att arbeta under stor frihet med eget ansvarstagande. Fin känsla att få uppleva företaget på nära håll efter alla stunder med katalogerna i min barndom.

”Lena har arbetat för våra affärsområden med olika designuppgifter och hennes kunnande som designer har varit och är uppskattat. Lena´s pliktkänsla gentemot företaget och att inget uppdrag är för obetydligt eller för svårt är ytterligare en egenskap värd att belysa. Detta har gjort henne till en uppskattad medarbetare bland kollegor och affärsområdeschefer”

Lars Engman, Designchef IKEA of Sweden